De verwarde man

Een aanklacht tegen de copy & paste cultuur

Psychiater Balkenende: “Hij heeft geen idee wat er gebeurt in ons land”

Het was de psychiater van Jan Peter Balkenende die hem ruim dertig jaar geleden adviseerde de politiek in te gaan. Iets waar hij nu veel spijt van heeft. “Ik had nooit kunnen bevroeden dat hij zou uitgroeien tot minister-president. Dit is nooit mijn bedoeling geweest.”
 
In de winter van 1977 kwam Balkenende voor het eerst in de praktijk van psychiater Dr. J.V. Atler*. De minister-president in spe studeerde toen geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Atler herinnert het zich nog goed. “Zijn ouders hadden hem gestuurd. Zelf had hij er helemaal geen zin in. Hij ging zitten met zijn handen over elkaar en zei geen woord. Een uur lang.”
 
Schreeuwen
Balkenendes ouders stuurden hun zoon naar een psychiater omdat hij zich ‘onmogelijk’ maakte binnen de familie en de kerkelijke gemeenschap. Atler: “Hij had in die tijd veel woedeaanvallen. Dan stond hij ineens bovenop een tafel en zette het op een schreeuwen.” Aanvankelijk dacht de psychiater dat het ging om een verlate puberteit. Tijdens de sessies kwam hij erachter dat het probleem dieper zat. “Voor Jan Peter was de wereld overweldigend. Hij kreeg te veel indrukken binnen. Daarnaast hoorde hij stemmen in zijn hoofd die hem continu kleineerden. Door de indrukken en stemmen te overschreeuwen, creëerde Jan Peter rust in zijn hoofd.”
 
Een vat met symptomen
In de media is momenteel te lezen dat demissionair minister-president Balkenende een schizotypische persoonlijkheidsstoornis heeft. Kan Atler zich daarin vinden? “Ach, ik heb nooit zo veel opgehad met dat soort etiketten. Ik bekijk het liever van geval tot geval. Natuurlijk heeft Jan Peter wel wat schizotypische kenmerken, maar hij vertoont ook autistische trekken en elementen van een obsessieve-compulsieve stoornis. Niemand valt helemaal binnen een bepaald plaatje. Elk mens is een vat, gevuld met symptomen. Het vat van Jan Peter is alleen veel voller dan dat van de gemiddelde mens.”
 
Politiek
Hoe kwam Atler nu op het idee om Balkenende te adviseren de politiek in te gaan? “De reguliere therapieën sloegen niet aan”, legt de psychiater uit. “Jan Peter keerde steeds meer in zichzelf. Het begon echt schrijnend te worden. Als laatste redmiddel suggereerde ik daarom om iets te gaan doen in de gemeentelijke politiek. Dat doen we vaker in zo’n geval. Dan hebben ze iets om zich in vast te bijten, terwijl ze tegelijkertijd niet veel kwaad kunnen.” Balkenende werd eerst lid van het CDAJ, de jongerenafdeling binnen het CDA, en werd in 1982 lid van de gemeenteraad van Amstelveen.  
 
Spijt
Tot grote verbazing van Atler ging het daarna snel met de carrière van Balkenende. “Hij ontwikkelde een slim foefje om de symptomen te onderdrukken. “Hij stampte een aantal politiek klinkende zinnen in zijn hoofd, schermde zich helemaal af van de buitenwereld en dreunde die zinnen dan op. Als je goed oplet, hoor je dat hij dat nu nog steeds doet. Zijn zinnen hebben altijd dezelfde constructie. Slechts twee of drie woorden vult hij ter plekke in.” De psychiater heeft inmiddels spijt als haren op zijn hoofd dat hij Balkenende op het politieke pad heeft gezet. “Iemand met zijn ziektebeeld aan het hoofd van een regering is natuurlijk niet goed. Doordat Jan Peter zich zo afschermt, is het onmogelijk een normaal gesprek te voeren met hem. Hij hoort simpelweg niet wat anderen zeggen. Hij heeft totaal geen idee wat er gebeurt in ons land.”
 
Oproep       
Inmiddels heeft Balkenende zich weer opgeworpen als lijsttrekker van het CDA. Niet verrassend, vindt Atler. “Dit soort mensen is bang voor veranderingen. Hij heeft het trucje nu goed onder de knie en houdt zich daar krampachtig aan vast.” Het initiatief voor een machtswisseling zou dus van andere CDA’ers moeten komen. Of de kiezer moet ervoor zorgen dat het CDA geen mogelijke coalitiepartij wordt. Atler blijft zich ondertussen excuseren. “Ik had nooit kunnen bevroeden dat hij zou uitgroeien tot minister-president. Dit is nooit mijn bedoeling geweest.”
 
*Naam is gefingeerd op verzoek van de geïnterviewde

Advertenties

22 reacties

  gepke de leef wrote @

Ik wil PM worden: Eerlijkheid gaat boven alles bij mij.
Daar ontbreekt het in de politiek nu aan.
Gepke De Leef

  Jadakannie wrote @

Kijk op youtube naar een pilletje voor Jan Peter.

  Adelaar wrote @

Hetr verbaast mij niks dat er bij Balkie een steekje los zat.

  maxdetak wrote @

Net zo gek als zijn Baas….. zie waar hij zijn opleiding heeft gehad…… IVLP

  maxdetak wrote @

Daar de ambtenaren… zoals de rechter….alle provincie en overheidsambtenaren…de smeris..e.a.
– aantal meer als 1 miljoen- haast allen CDA stemmen wordt hij weer de nieuwe ook …

Wie maakt ons los…..

  Aart Liberty wrote @

Het is meer regel dan uitzondering, dat er bij regeringsleiders een steekje los zit. Hadden we Hitler in Duitsland ruim 60 jaar geleden, nu hebben we Bakellende. En stopt het regeren met links, dan gaan we vrolijk verder met rechts. Daar is men nu al 3 keer ingetrapt.

  Desiree L. Rover wrote @

Er is geen verschil tussen links en rechts. Dat is een toneelstukje voor ons genoegen opgezet. Beide kanten van de politiek (lees: manipulaties) worden door hetzelfde corporatistsch monster aangestuurd.
Dat is bij iedee oorlog zo, net als in iedere politieke arena.
Verkiezingen zijn een illusie.
Landgenoten, hou op met je te laten het injecteren met hersenbeschadigende vaccins, en stop met het consumeren van hersenverwoesters MSG en aspartaam, E621 en E951.
Dan kunnen we met z’n allen misschien nog iets veranderen.

  deverwardeman wrote @

Ware woorden Desiree. Zonder MSG, aspartaam, E621 en E951 hadden we dit kabinet niet gehad, laat staan dat het was gevallen.
Ik stem op Gepke, al is eerlijkheid ook niet alles. Als we het toch over Hitler hebben: die was heel eerlijk over hoe hij dacht over Joden, maar dat heeft de Joden niet geholpen.

  Jane wrote @

Heeft een psychiater geen beroepsgeheim?
Een psychiater die zoiets durft te publiceren neem ik al niet serieus. Want een echte en goede psychiater neemt zijn beroepsgeheim serieus en zou dit nooit doen.

Wat is het volgende stuk, een huisarts die een stuk schrijft over zijn waterwratjes?

Dames en heren, de lastercampagne is begonnen!

  Bert Huisman wrote @

Bedankt

  Mariette Haagsma_janssen wrote @

Zelf jaren in de zorg gerkt te hebbe weet ik een ding: beroepsgeheim over de aan jou toevertrouwde clienten.
In dit artikel wordt, mijns inzienes, dit BEROEPSGEHEIM heel GROF GESCHONDEN.
Mijns inziens zou een aanklacht en vervolging tegen de schrijver als ook de betrokken psychiater hier op zijn plaats zijn, ongeacht wat ieders mening is over Balkenende en diens functioneren.
Ingaan op hetgeen aangevoerd wordt met argumenten van ene psychiater die zijn boekje ver te buiten gaat, is niet verstandig en werkt mee aan een verdere verloedering van deze maatschappij

  Aart Liberty wrote @

Door o.a. deze Balkenende is de maatschappij al op een enorme wijze verloederd. Er is inderdaad een beroepsgeheim in de medische wereld, maar er is ook een EU verordening, die aangeeft waarvoor vingerafdrukken mogen worden aangewend. Maar in dit opzicht, gaat ook Nederland zijn boekje te buiten. Dus gelijke monniken, gelijke kappen.

  Frans wrote @

Beste Mariette: dat beroepsgeheim is een excuus en machtsmiddel voor elite-figuren als deze beroepsparasieten: Psychiaters e.d.

Ze verkrijgen met hun valse vertrouwelijkheid dat mensen hun ziel bloot leggen en hen dan kunnen hen chanteren!

Dat niet alleen: Zij doen alsof zij god zijn: Als zgn. deskundigen – beweren zij dingen over mensen die rechters e.d ten onrechte serieus nemen: Zo heeft deze door de Joden uitgevonden ‘beroeps’groep parasieten verschrikkelijk veel mensenlevens kapot gemaakt.

Het zgn. ‘beroepsgeheim’ zorgt ervoor dat enkel leden van hun eigen elite-club hun colleagea mogen beoordelen. Normaal denkende mensen die niet door de psychiatrie-opleidingen het normale denken verleerd zijn, worden niet geacht een oordeel te kunnen vormen.

Ik wil je vragen deze video’s in deze playlist te bekijken: Psychiatry & Big Pharma: A Deadly Combination! http://www.youtube.com/user/DutchLionFrans#g/c/6A86C116709B14BC

Dit artikel: Psychiatric Insanity http://www.tuberose.com/Psychiatric_Insanity.html

Psychiatry is probably the single most destructive force that has affected the society within the last fifty years. Thomas Szasz, M.D. 1993

I thought I had seen psychiatry at its worst with its fixation on barbaric practices such as electroshock treatment. I was wrong. Nothing compares to the viciously covert mental and physical abuse that is dealt innocent children through psychiatric drugging and psychology-based curricula today. Parents have the right, the responsibility and all the power they need to reverse this hideous situation. And they must, for whom else can our children turn to? Michael Chavin, M.D. 1998

Ga dan nog eens naar de website: Citizens Commission on Human Rights: http://www.cchr.org

  Frans wrote @

Ik had mijn zinnetje hierboven niet afgemaakt:
Het zgn. ‘beroepsgeheim’ zorgt ervoor dat enkel leden van hun eigen elite-club hun colleagea mogen beoordelen. Normaal denkende mensen die niet door de psychiatrie-opleidingen het normale denken verleerd zijn, worden niet geacht een oordeel te kunnen vormen.

Daarmee zijn psychiaters ‘ontouchable’ / immuun voor rechtsvervolging gemaakt. Terwijl zij juist schuldig zijn aan enorm veel misdaden!

Laat één ding duidelijk zijn – en dat kun je in de video’s met interviews van psychiaters zelf horen: Psychiaters genezen NIEMAND!

Dat is een uitnodiging om alle kwaad binnen de beroepsgroep onder de mat te kunnen vegen!

En dat gebeurt ook! En omdat ‘patienten’ (psychiaters maken hun eigen patienten! Waar minder psychiaters zijn, zijn minder patienten. Lees Hunt & McMahon: “Seduction of Cgristianity!”) nergens terecht kunnen om zich te verweren, gezien het feit dat de Staat naar hen niet hoort – alleen psychiaters worden door de rechters serieus gemomen – en psychiaters zowat immuun voor rechtsvervolging zijn, worden zij tot wanhoop gedreven! Dit enorme kwaad is de schuld van de domme Staat!

  indian wrote @

Mariette Haagsma.
Je preek is anatomisch correct.
maar als je vrij zou kunnen dneken, dan weet je ook dat het niet om de VORM gaat , maar om de INHOUD.
En als jij, zoals bijna iedereen in nederland, slechts de VORM verdedigd, en NIET naar de inhoud kijkt, dan ben je een farizeeer.
Want niet de WET is het criterium, maar de GEEST der wet.
En dat zou je toch ook moeten weten.

  Henk de Vries wrote @

Maar natuurlijk.

Smakelijk verhaal, en de psychiater (die zijn beroepsgeheim schendt) in kwestie is anoniem gebleven. Iets zegt me ironisch genoeg dat de mensen die dit kunnen geloven ook meteen de mensen zijn die op CDA stemmen.

  deverwardeman wrote @

Dat is een bijzondere gedachte Henk. Hoe zou dat werken bij de CDA-stemmers?

  Henk de Vries wrote @

Heel makkelijk, wie gaat er anders op CDA stemmen dan de wat meer gelovige mensen onder ons?

  Aart van Wijngaarden wrote @

Zelfs als je niet zou weten, dat Bakellende ooit onder behandeling van een psychiater is geweest, dan heeft de afgelopen 4 kabinetten toch wel duidelijk gemaakt, dat er bij deze man toch een steek los zit. Het is dan ook onbegrijpelijk, dat men hem binnen het CDA niet heeft vervangen. Maar welke malloot uit die partij zou dan leider moeten worden, Hirsch Ballin, Donner, Verhagen, Klink? Bespaar mij zulke nono’s.

  indian wrote @

google eens op philadelphia, epe, en kijk hoe balellende, en zijn kornuiten aardig in het onroerend goed zitten met geld dat aan de bewoners van deze stichting besteed had dienen te worden.
kastelen, hotels, etc 34 miljoen euri naar de bliksem, met andermans geld, voor de gehandicapte mens.
maar nee hoor jpb besteld nog even een 12 cylinmder mercedes 600 vlak voor zijn val.
wat een blaaskaak en corrupte mannetjesmaker is dat kereltje toch, lijkt op putin in zijn loop, en op bush in zijn optreden.
een kruising tussen een hyena en een jakhals.
met de bijbel onder zn arm
dat is nog het ergste.
maar nu is hij zijn mooie voordeeltjes kwijt, geen vriendjes meer in de navo op hoge posten, zijn broertje moet nu uitkijken anders is die zijn baantje bij TENARIS usa ook kwijt, want de jongens uit afganistan komen terug en dat vind uncle sam niet zo mooi, en zal dus ingeleverd moeten worden, op welk terrein dan ook.
wie weet moet jpb die mercedes straks wel aan obama geven.
dat zou lachen zijn.

  hermetijd wrote @

Het verbaast me telkens weer dat mensen heel gemakkelijk iest vinden. Los van de gesteldheid van JPB zegt dit veel van zijn criticasters. Ze vinden het wel belangrijk om over alles een mening te hebben en die desnoods te verkondigen, maar ze blijven als het op handelen aankomt het liefste buiten schot. Een dergelijk gedrag maakt het dan ook mogelijk dat er zelfs zotten de politiek in kunnen, die JPB naar de kroon zullen steken.

Zo heb ik JPB een keer een brief geschreven, waarbij ik hem informeerde over aanwijzingen van structurele grootschalige fraude in de gezondheidszorg en dat daar geen ministerie of politicus wat mee deed. JPB heeft mij toen heel keurig geantwoord dat hij niet voor niets zo veel aandacht wilde schenken aan de normen en waarden in de samenleving. Maar met wat ik hem vertelde heeft hij niets gedaan. Als mensen dit via de website http://www.ziekvanzorg.nl kunnen weten en ook niets doen, wie is er dan autistisch of schizofreen?

  Spekkoper wrote @

….Dan heeft -ie het toch maar ver geschopt voor een ex-psychiatrisch patient…..
Ik vind dit eigenlijk knap verzonnen gezwam.


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: